LabSysWare Kft.

Microtox FX/DeltaTox analizátor ATP mérés

 

A Modern Water 2014-ben új ATP kitet fejlesztett ki a Microtox FX/DeltaTox analizátorhoz.

 

 

 

A mérés háttere:

Az ATP (adenozin trifoszfát) molekula az élő szervezetek sejtlégzésében játszik szerepet, és minden élő szervezetben megtalálható. Ha az ATP molekulát Luciferáz enzimmel keverjük, akkor külcsönhatásuk során fénykibocsátás történik, melyet luminométerrel mérhetünk. A kibocsátott fény mennyisége egyenesen arányos a mintában található élő organizmusok mennyiségével.

Ha a mintát olyan biocid anyaggal kezeljük, mely megbontja az élő sejtek sejtmembránját, akkor az un. “intracelluláris” ATP-is tudjuk mérni. Ha ezt a lépés kihagyjuk, akkor csak a nemrég elhalt sejtek körül található un. “extracelluláris” ATP-t.

A Microtox FX/DeltaTox analizátor ATP tesztje mind az összes, mind pedig a szabad ATP mérésére alkalmas, így segítségével meghatározható mintában lévő élő és már elpusztult biomassza is.

A mérés nem tesz különbséget a baktériumok típusát illetően. Ezt csak mikrobiológia módszerekkel,pl.  DNS meghatározással lehetne megtenni.

 

Felhasználhatóság:

A teszt segítségévelpéldául jól kontrollálható a recirk víz biológiai szennyezettsége, és ez útmutatást adhat a vízkezelés mikéntjére vonatkozóan is.

 

A mérés kivitelezése:

A mérés igen egyszerű, kb. 5 perc alatt elvégezhető. Mindössze némi pipettázást és néhány fluoriméteres mérést igényel. A mérés végrehajtására vonatkozóan egy fontos követelmény van, mégpedig az, hogy a mintát illetve a mérés során használt eszközöket nem szabad biológiailag szennyezni, tehát gumikesztyűben kell dolgozni, és vigyázni kell a pipettahegyek sterilitására.

A mérési protokoll letöltése

Írjon nekünk!